Anadolu'nun ilk devlet lisesi olan Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi, Çanakkale Savaşı'nın yaşandığı dönemde 120 öğrencisinin cepheye gitmesi nedeniyle 4 yıl hiç mezun veremedi.
Dönemin Kastamonu Valisi Abdurrahman Nurettin Paşa tarafından 1885 yılında Kastamonu İdadi Mektebi adıyla hizmete açılan ve Anadolu'nin ilk devlet lisesi olma unvanını taşıyan Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi, cumhuriyetin ilanının ardından 1963 yılından sonra kurucusunun adı verilerek Abdurrahmanpaşa Lisesi adıyla hizmet vermeyi sürdürdü.
Abdurrahmanpaşa Lisesi'nin Onursal Müdürü İsmail Dönmez, Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi'nde öğrencilik ve öğretmenlikten sonra 33 yıl da müdürlük yaptığını belirterek, emekliliğinden sonra valilik tarafından kendisine okulun onursal müdürlüğü unvanı verildiğini kaydetti.
"30 ÖĞRENCİMİZ VE 6 ÖĞRETMENİMİZ ŞEHİT OLDU"
Okulun Anadolu'da açılan ilk devlet lisesi olduğunu vurgulayan Dönmez, "Okulumuz, 1914-1922 yılları arasında çok az mezun vermiştir. Çanakkale Savaşı döneminde de okulumuzun 120 öğrencisi vatan savunması için cepheye gittiğinden 4 yıl boyunca hiç mezun vermemiştir. Ayrıca okulumuzdan cepheye savaşa gidenlerden 30 öğrencimiz ve 6 öğretmenimiz şehit olmuştur" dedi.
Çanakkale Savaşı döneminin Abdurrahmanpaşa Lisesi için hüzünlü yıllar olduğuna dikkat çeken Dönmez, şunları kaydetti: "O yıllarda mezun vermeyen okullardan biri de Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesidir. Kastamonu, 1. Dünya Savaşı'nda ve Çanakkale Savaşı'nda en çok şehit veren iller arasında yer alıyor. Okulumuzun öğrencileri, o yıllarda koşarak cepheye gidip vatan savunmasına katıldılar, seve seve canlarını feda ettiler" diye konuştu. - KASTAMONU